Skip to main content

Skidresor St. Anton

Klassisk skidsemester i St. Anton - Skidåkningens födelseort

  • Offpist-paradis med modernt liftsystem
  • Mysig österrikisk by
  • Alpernas mest klassiska afterski


Komplett skidområde med 305 km pist 

Här hittar du ett av de mest klassiska resmålen i alperna. St. Anton en av de äldsta och mest berömda skidorterna i världen. Med sitt läge i den nordliga Alrberg-regionen får du ett helt fantastiskt skidområde med 305 km pist.
Efter bygget av den nya liften ”Flexenbahn” blev skidområdena i Stuben sammankopplade med Zürs-Lech. Det innebär att skidåkning mellan samtliga byar i området nu är lättar och mer effektivt än tidigare.

Alpernas bästa afterski?

I en smal dalgång ligger alpbyn St. Atnon, och dess bilfria huvudgatan sprudlar av gemytlig österrikisk atmosfär med massvis av liv och rörelse. Enligt många hittar du alpernas bästa och med klassiska afterski i just St. Anton. Passa på att besök de legendariska afterskiställena Mooserwirt och Krazy Kanguru!
 

Läs mer om byn och skidområdet i St. Anton här. 

 

Vår bedömning
Skidåkning för barn:
4
Skidåkning för nybörjare:
4
Skidåkning för erfarna:
5
Snowboard:
5
Offpist
5
Fakta St. Anton
Byns höjd:
1.304 m
Total pistlängd:
305 km
Blåa pister:
131 km
Röda pister:
123 km
Svarta pister:
51 km
Högsta åkhöjd:
2.811 m
Antal sittliftar:
44
Antal kabinliftar:
10
Antal gondolliftar:
5
Antal släpliftar:
22

Boende

Hotell och lägenheter St. Anton

Hitta inspiration till er skidresa och välj på ett stort urval av hotell, lägenheter och pensioner i St. Anton i Österrike.

Chalet "Murr"
Chalet Murr är ett perfekt alternativ för dig som vill njuta av allt som St. Anton har att erbjuda. På hotellet finns det trevliga 2, 3 och 4-personers rum. Här bor du mitt på huvudgatan Dorfstrasse,...
Avstånd till pist:250 m
Avstånd till lift:250 m
Avstånd till centrum:300 m
Lägenheter "Traxl"
Lägenhetshuset Traxl ligger i ett lugnt område endast 10 minuters promenad från centrum i St. Anton. Här finns ett stort utbud av restauranger, butiker, barer och afterski. De närmaste liftarna ligger...
Avstånd till pist:250 m
Avstånd till lift:500 m
Avstånd till centrum:1000 m
Chalet "Rosanna"
Bo med bra läge på en sidogata från vid huvudgatan och bredvid kyrkan i St. Anton. Sedan 1938 har man kunnat besöka Chalet Rosanna och dess centrala men lugna omgivning. Från boendet har man bara 2 mi...
Avstånd till pist:500 m
Avstånd till lift:500 m
Avstånd till centrum:200 m
Hotel "Mooserkreuz"
Letar du efter en kortare skidresa så är Hotel Mooserkreuz alternativet för dig. Här kan du boka 3 nätter torsdag till söndag eller 4 nätter söndag till torsdag. Hotellet ligger i en vacker miljö med...
Avstånd till pist:800 m
Avstånd till lift:1500 m
Avstånd till centrum:1400 m
Hotel "Post"
I hjärtat av St. Anton och mitt på huvudgatan ligger ett historiskt hotell vid namn Hotel Post. Detta är byns första hotell grundat av Cark Schuler omkring 1896. Sedan 1980 drivs hotellet av familjen...
Avstånd till pist:300 m
Avstånd till lift:300 m
Avstånd till centrum:0 m
Lägenheter "Mitterdorf"
Lägenheter med bra läge mitt på huvudgatan, Dorfstrasse i St. Anton. Här bor du med närhet till centrum där du hittar barer, restauranger och butiker. Du har gångavstånd till huvudliften Galzigbahn, m...
Avstånd till pist:200 m
Avstånd till lift:200 m
Avstånd till centrum:0 m
Lägenheter "Roman Falch"
Roman Falch hittar du vid Rendl-liften och med Galzigbahn precis runt hörnet. Här bor du med bra läge för att snabbt kunna ta sig ut i St. Antons skidområde. Restauranger, butiker, barer och afterski...
Avstånd till pist:50 m
Avstånd till lift:50 m
Avstånd till centrum:50 m
Pension "Roman Falch"
Roman Falch hittar du vid Rendl-liften och med Galzigbahn precis runt hörnet. Här bor du med bra läge för att snabbt kunna ta sig ut i St. Antons skidområde. Restauranger, butiker, barer och afterski...
Avstånd till pist:50 m
Avstånd till lift:50 m
Avstånd till centrum:50 m

Bykarta

Skidområdet

305 km perfekta pister i St Anton, St Christoph, Stuben och Zürs-Lech. Det stora skidområdet är fördelat på 132 km blå backar (43%), 123 km röda backar (40%) och 51 km svarta backar (17%).  

Även om St. Anton i Österrike egentligen är mest berömt för sin legendariska offpist, så var det faktiskt den platsen i alperna där man först började preparera backarna för att göra skidåkningen lättare. År 1949 var första gången som en backe pistades och den gången var det inte med hjälp av pistmaskiner, utan en helt manuell process där man drog stora rullar efter sig i snön! 

Vill man åka breda och härliga backar som inte är allt för svåra kan man med fördel ta sig till området  “Rendl”. Hit kommer man med den nya gondolliften från centrum. Rendel erbjuder ett stort utbud av rödblå backar med en maximal lutning på 40%, vilket gör området perfekt för skidåkare på alla nivåer. 

För den mer erfarna skidåkaren finns det över 200 km markerade offpist-rutter och ett riktigt puder-mecka att kasta sig ut i. Eller varför inte prova de beryktade puckelpisterna ”Mattun” och ”Schindlergrat”. 

Ett av de med legendariska offpist-åken utgår från toppen av ”Valluga 2”-liften, som tar dig upp till skidområdets högsta punkt på 2.811 m ö. h. Härifrån öppnar sig ett paradis för puderfantasten. Åken är förhållandevis branta och med tanke på det ska man alltid ha med sig en lokal bergsguide som ger dig den bästa och säkraste upplevelsen.   

Bergstopparna omkring “Valluga 1”-liften erbjuder normal piståkning och härifrån kan man ta sig hela vägen ner till St. Christoph eller Stuben, via härliga blåa och röda backar. Området kring “Valluga” är också känt som den platsen där det varje år faller mest snö i alperna!  

St. Antons största snowpark ligger i Remdel området och här hittar du ett överflöd av kickers, hopp och rails. Parken blir större och större för varje år som går och är numera uppdelad i tre områden: en pro-line, en medium-line och en jib-line, så det finns helt klart något för alla nivåer. Man tar sig lätt till parken tack vare placeringen mellan två olika liftar. Utöver Stanton park finns det också en lite mindre snowpark “Funslope” vid Galzigområdet. Det finns alltså gott om möjligheter för den som vill prova annat än pist- och puderåkning.  

Är du en dedikerad skidåkare som kan tänka dig att vakna tidigt på semestern, så är “The run of fame” något för dig. Här får du 65 km skidåkning med en total fallhöjd på 18 kilometer. Turen tar dig igenom byarna St. Christof, Stuben, Zürs,Zug, Warth och Lech, innan man är tillbaka i St. Anton. Du kommer garanterat vara ordentligt trött i benen när du är klar för afterski på Mooserwirt!  

St. Anton är en av de mest klassiska platserna i alperna när det kommer till afterski. ”Krazy Kanguru” var det stället som på 80-talet satte standarden för österrikisk afterski. ”Krazy Kanguru” är än idag välbesökt, men under de sista årtiondena har “Mooservirt” övertagit tronen för afterski i St. Anton. På "Moosewirt" är det full fart på afterskin från kl. 15.00, med den legendariska DJ Gerhard, som trots sina 67 år fortfarande vet hur man lyfter festen till högsta nivån!  

När Krazy Kanguru och Mooservirt stänger omkring kl. 20.00 återstår ett spännande åk genom mörkret ner till byn ...  

Läs mer om St. Anton här

Pistkarta St. Anton

(Klicka på bilden för större pistkarta)

Om byn

Mat och dryck St. Anton

Till lunch hittar du riktigt många bra matställen i backarna. Det finns särskilt tre restauranter som utmärker sig. 

Restauranten Marie Alm i Lech är en fantastisk upplevelse med autentisk österrikisk atmosfär och mat på menyn. Kom ihåg att prova deras Kaiserschmarrn (strimlade pannkakor med äppelkompott) till dessert. Om vädret tillåter bör ni boka bord ute på terrassen! 

Restauranten på Hotel Burg i Oberlech ska också besökas (ta stolliften upp från Lech). Här serveras bland annat en världsberömd råbiff, som tillagas vid bordet. Fukta strupen med ett glas lokalt österrikiskt vin. 

Ta antingen Valugabahn eller Galzigbahn-liften upp till 2 000 meters höjd och sätt dig till rätta på 

restaurant Verwallstube. Restauranten drivs fortfarande av kökschefen Bernhard Neuhold, som genom åren skapat sig ett rykte som en oerhört duktig kock. Hans specialitet är en utsökt “Bouillabaisse et Aioli”, men man kan även äta fantastiska tyrolska och lokala delikatesser här. 

På kvällen finns det många möjligheter att hitta ett riktiga bra ställe för middag.

Restaurant Hazienda är en fantastisk restaurant mitt på huvudgatan. Maten är inte österrikisk, utan här serveras riktigt läckra tapas och spanska rätter. Maten och stämningen är helt fantastisk, och med stor sannolikhet kommer du tillbaka mer än en gång under semestern! Restauranten är också mycket populär hos lokalbefolkningen, och eftersom man inte kan boka bord kan det vara en viss väntetid under högsäsongen. Det gör dock inget, för det finns mängder av snacks, drinkar och vin i baren medan du väntar. 

En annat trevligt tips är Galzig Bistrobar vid Galzigbahn-liften. Här serveras allt från österrikisk mat med en twist till fantastiska burgare, eller restaurantens berömda köttbitar. 

Gillar man traditionell österrikisk mat ska man svänga förbi restaurant Sonnbicl Stube på St. Jakober Dorfstrasse. Här lagas österrikisk mat på bästa vis, men man hittar också andra läckerheter på menyn. 

Utbudet är stort i St. Anton och det är ingen risk att du går och lägger dig hungrig! 

Mer än bara skidåkning 

St. Anton har mycket charm och kan skryta med sin äkta tyroler stämning. Det är alltid trevligt att gå på en promenad genom byn på den bilfria huvudgatan i centrum. Här får du ett enastående urval av barer, restauranter och butiker. Om man ska mjuka upp de ömma skidmusklerna kan man gå till byns wellness-center, som bland annat har uppvärmda inomhus- och utomhuspooler – så glöm inte badkläderna! 

Historien om

Det hela började år 1880 i St. Anton am Arlberg. En norsk ingenjör spände fast två träplankor på fötterna och "gled" till jobbet vid Arlberg-tunneln. På den tiden var den lilla byn St. Anton ljusår från att vara den världsberömda skidort som den är idag. På den tiden kämpade lokalbefolkningen i området för att överleva av bergsjordbruket under otroligt svåra förhållanden.

Tiderna ändrades dock snabbt i St. Anton am Arlberg. Plötsligt var det inte bara norrmän som erövrade pisterna med sina telemarkssvängar – även lokalbefolkningen började intressera sig för skidåkning. 

Historien började den 3:e januari 1901. Sex vänner i St. Anton am Arlberg gick en tur på bergssidan mot byn St. Christoph, där de välkomnades av den lokala gästgivaren Oswald Trojer och hans dotter, Liesl. 

Mötet började med lunch och öl, och slutade med grundandet av Ski-Club Arlberg. I dag kan skidklubben skryta med över 9 000 medlemmar från 61 olika länder. Endast tre år efter grundandet av klubben förverkligades deras nästa vision, nämligen att vara värd för det första ”General Ski Race” år 1904. Alla skidtävlingar, som vi i dag ser på TV, har sina rötter i denna första tävling i St. Anton i 1904. 

Detta var dock bara början för St. Anton och byns skidklubb. Den lokale mannen Hannes Schneider, fick ansvaret att skapa något helt nytt i skidåkningens historia, nämligen att starta alpernas första skidskola under vintern 1921/1922. Fram till dess erbjöd inte orten besökarna möjligheten till lektioner inom skidåkningen svåra konst. Hannes Schneider blev lite av en idol i Arlberg efter att han hade vunnit sitt första lopp när han var 13 år.

Hans teknik och åkning var ganska speciellt för den tiden, då han var den första som använde en hopkrupen kroppsposition på väg ned för backen. Han utvecklade också en helt ny teknik för att svänga, som innebar att han växelvis skiftade kroppsvikten mellan skidorna för att kunna svänga bättre och snabbare. 

Det finns inga tvivel om att Hans Schneider har haft en enorm betydelse, inte bara för St. Anton, utan även för skidsporten som helhet. 

Den lokala turismen i området fick ett otroligt lyft då ett ökande antal gäster kom för att lära sig Hannes Schneiders berömda teknik. Det blev snabbt ”inne” för besökarna i bergen att lära sig åka skidor om vintern. Efterhand som turismen växte, så växte också förväntningarna hos besökarna. 

De alpina entusiasterna ville i större utsträckning än tidigare ha bättre förhållanden i pisterna, och de gamla släpliftarna räckte snart inte längre till. Därför beslöt man i St. Anton att bygga den allra första linbanan i alperna år 1937. Linbanan döptes till Galzigbahn och kunde transportera för den tiden imponerande 210 personer i timmen från byn upp till toppen av Galzig. I jämförelse kan dagens liftsystem i St. Anton transportera 145.000 personer i timmen! 

Detta tog skidorten in i den moderna eran och i byn började de första små hotellen att dyka upp. 

Idag är St. Anton en internationellt världskänd skidort med 88 liftar, 305 km pister och 200 km markerade offpist-rutter i Arlberg-området. Byn har numera över 1.000 hotell, pensionat och semesterlägenheter.

St. Anton har på ett beundransvärt sätt lyckats kombinerat många års tradition och historia med kraven på en internationell skidort, samtidig som byns originalcharm har bevarats. St. Anton am Arlberg är också medlem i ”Best of the Alps” - en förening med 12 av de mest traditionella skidorterna i Europa!

Tillbaka till toppen